Turnkleding

Het dragen van een turnpakje is tijdens de lessen gewenst, maar niet verplicht. Ook eigen turnpakjes zijn toegestaan. Tijdens de training kan het fijn zijn om ook een turnbroekje erbij te dragen, maar dit hoeft natuurlijk niet.

Tijdens wedstrijden is het dragen van Fit turnkleding verplicht. Ook het dragen van een turnbroekje is vanaf 2018 toegestaan bij alle wedstrijden. Dit is echter niet verplicht. Als er gekozen wordt om een turnbroekje bij wedstrijden te dragen, moet dit wel een nauwsluitend broekje zijn die passend is met de bovenkleding.

Recreatie

Sinds 1 oktober 2012 turnen de recreanten in de huidige vereningspakjes. Voor de meiden zijn dat zwarte pakjes met fuchsia-rode strepen en voor de jongens zijn dat zwarte pakjes met een zilveren streep, beide van het merk Agiva. De pakjes zijn te koop via Fit. Naast pakjes kun je hier ook bijpassende turnbroekjes kopen. Een afspraak maken om een pakje te passen en kopen kan door een e-mailtje te sturen naar Susan Schoone.

Prijzen

Hieronder vind je de prijzen van de recreatiepakjes.

Turnpakjes maat 6 t/m 8€ 52,-
Turnpakjes maat 10 t/m 14€ 57,-
Turnpakjes maat S t/m L€ 62,-
Broekjes alle maten€ 25,-

Selectie

De selectie heeft de huidige turnkleding vanaf het seizoen 2019-2020. Deze keer hebben wij gekozen voor blauwe mouwloze pakjes van het merk RC Leotards. De pakjes kunnen besteld worden bij de leiding van de selectie.

Prijzen

Hieronder vind je de prijzen van de selectiepakjes.

Turnpakjes alle maten€ 74,-
Broekjes alle maten€ 25,-

Turnschoentjes

Deze turnschoentjes van Decathlon zijn niet geschikt omdat ze een gladde onderkant hebben.

Tijdens de gym/turnlessen draagt iedereen turnschoentjes of wordt er geturnd op blote voeten. Tijdens de wedstrijden worden witte schoentjes gedragen. Er is er een aantal verschillende turnschoentjes te koop.

Sommige schoentjes zijn echter niet of minder geschikt voor de gym/turnlessen. Er is een verschil tussen turnschoentjes en balletschoentjes: het grootste verschil is dat balletschoentjes een gladde zool hebben, waardoor je makkelijk kan vallen door uitglijden. Daarom zijn balletschoentjes niet toegestaan tijdens de gymlessen. Let daarom bij het kopen van turnschoentjes altijd op de onderkant. Daarnaast zijn normale sportschoenen ook niet geschikt voor de turnlessen, omdat deze niet soepel genoeg zijn. Je hebt hiermee bijvoorbeeld geen grip op de balk en het strekken van tenen gaat erg lastig.

Wanneer wij zien dat uw zoon/dochter verkeerde schoentjes draagt tijdens de les, zal er gevraagd worden of zij deze uit willen trekken en verder willen gaan op blote voeten. Reguliere turnschoentjes hebben een ruwe zool die beter bestemd zijn voor de turnlessen. Hieronder leggen we uit welke schoentjes er zijn en welke het meest geschikt zijn.

1. Leren of stoffen turnschoen met rubberen zool

Dit schoentje is zeer geschikt voor de gym/turnles. Hij past goed om de voet en heeft een goede zool. Deze schoentjes zijn te koop bij de sportwinkel van het merk Rucanor. (Ook andere merken als Rogelli en Energetics zijn prima). De leren uitvoering is iets steviger dan de stoffen, de stoffen uitvoering rafelt namelijk sneller af bij de grote teen. Vooral de zool is belangrijk. De rubberen zool zorgt ervoor dat de kinderen niet uitglijden in tegenstelling tot de balletschoen. Ook Decathlon verkoopt turnschoentjes die hier op lijken en geschikt zijn voor onze lessen van het merk Domyos.

2. Velours IWA turnschoen

Dit schoentje is net als de 1e zeer geschikt voor de gym/turnles. Deze schoentjes zijn duurder maar gaan zeer lang mee. Als uw kind de turnschoen meerdere keren in de week draagt, tijdens meerdere lessen, wordt dit type ten zeerste aangeraden. Dit schoentje is uitwasbaar en alleen in de velours uitvoering te koop (IWA). tip: met lage sneakersokjes hoeven de schoentjes minder vaak gewassen te worden!

De IWA turnschoentjes zijn o.a. te koop bij CEK Gymnastics. Decathlon heeft een goed alternatief die erg lijkt op de IWA turnschoentjes van het merk Domyos. Ook deze schoentjes zijn goedgekeurd voor onze lessen.

Checklist turnschoentjes kopen

Er zijn veel schoentjes te koop, en we kunnen ons voorstellen dat gewoon even naar de winkel in dorp gaan makkelijker is dan online bestellen of naar de Decathlon gaan. Houd daarom bij het kopen van turnschoentjes de volgende checklist aan:

  • Zool: geen stoffen onderkant, maar rubber
  • Soepel: is het schoentje beweegbaar?
  • Materiaal: leer gaat langer mee dan stof
  • Kleur: tijdens wedstrijden (ook recreatief) zijn alleen witte schoentjes toegestaan

Twijfel je of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Susan of vraag het je juf of meester in de les!