Turnsters en turners uit het hele land kwamen zaterdag 6 juni samen in Sittard voor het Nederlands Kampioenschap Groepsspringen. Twee teams van de Lisserse gymnastiekvereniging Fit bewezen daar opnieuw tot de top van Nederland te horen.

Veertien turnsters van Fit en hun supporters reisden af naar Sittard (Limburg) voor de nationale wedstrijd. Het seniorenteam – bestaande uit Demi Hoekstra, Iris de Groot, Lindy van Ruiten, Lisa de Nooijer, Lonneke Haveman, Lusa Kaak en Melanie Brouwer- viel daarbij meerdere malen in de prijzen. Op trampoline lieten zij alle concurrenten achter zich en mogen zij zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen. Op het toestel trampoline/tafel kwamen zij slechts 0.05 punten te kort voor de landstitel. Maar hun oefening was ruimschoots voldoende voor een tweede plaats. Ook op trampoline/pegasus sprongen zij zich naar een tweede plaats. Op het toestel plank/pegasus vielen zij net buiten de prijzen en haalden zij een vierde plaats.

Bij de junioren bestond het team uit: Zahra Bierman, Bo van Elk, Bo Struive, Sophy Duwel, Maud Hartevelt, Maud Molenaar en Celine Havenaar. Zij misten maar nét het erepodium op trampoline/pegasus en moesten genoegen nemen met een vierde plaats. Op trampoline haalden zij een negende plaats en op trampoline/tafel eindigde het team als zevende. Een uitzonderlijke prestatie van beide teams, aldus trainster Mirjam van Delft.

Groepsspringwedstrijd

De groepsspringwedstrijd op nationaal niveau is één van de grootste turnwedstrijden van het jaar. Turnen op de genoemde onderdelen vergt een goede sprongkracht; daarom vallen zij onder de categorie springtoestellen. Per turntoestel lieten in beide teams zeven turnsters een reeks van acht sprongen zien. Op trampoline varieerde dat van een salto tot aan gestrekte salto, met of zonder draai. Op de overige turntoestellen werden de salto’s afgewisseld met steunsprongen als overslag en arabier met diverse draaien.