Over een maand vertrekken 11 gymnasten van gymnastiekvereniging Fit naar Helsinki voor het grootste gymnastiek-, turn- en dansevenement ter wereld: de Wereld Gymnaestrada. Alle Nederlandse deelnemers kwamen zondag 7 juni bijeen in Apeldoorn voor de laatste trainingen en een show voor de thuisblijvers.

De Wereld Gymnaestrada brengt jong en oud bij elkaar, maar ook topsport en breedtesport, jazzdans en turnen, acrogym en trampolinespringen, free running en wall jumping, kortom iedereen en alles die betrokken is bij gymnastiek, springen, dans en turnen.

Helsinki verwelkomt 20.000 gymnasten

Gymnasten van over de hele wereld komen bij elkaar en geven diverse shows. Relatief kleine verenigingsdemonstraties maar ook massale demonstraties van een land. Helsinki zal deze zomer zo’n 20.000 gymnasten verwelkomen uit meer dan 50 landen.

Fit zal deelnemen aan de demonstratie ‘This is what it feels like’ van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Deze show – met 100 deelnemers variërend van 9 tot 75 jaar – bestaat uit dans, springen/turnen en wall jumping. Daarnaast zijn de leden van Fit aangesloten bij het Gymnaestrada World Team. Een redelijk eenvoudig demonstratie die met honderden tegelijkertijd wordt opgevoerd, onder andere tijdens de sluitingsceremonie in het Olympisch Stadion.

Aftellen naar de start

Naast centrale trainingen in Apeldoorn, hebben de leden van Fit meerdere malen ‘thuis’ getraind. Dat deden zij – net als voorgaande gymnaestrada’s – met de deelnemers van Jahn Hillegom. Het resultaat was zondag voor het eerst te zien voor publiek. Lindy van Ruiten: ‘De generale was geslaagd, het gevoel zit goed. Het is nu aftellen naar de start van de 15de editie van de Wereld Gymnaestrada: Make the earth move!’