Van 12 tot en met 18 juli 2015 werd in Helsinki het grootste gymsportevenement ter wereld gehouden, de Wereld Gymnaestrada ook wel bekend als ‘de Olympische Spelen’ van de gym- en danssporten maar dan zonder wedstrijdelement. Elf deelnemers van de Lisserse gymnastiekvereniging Fit waren er bij.

De Wereld Gymnaestrada is een Nederlands uitvinding en goede traditie die in 1953 in Rotterdam van start ging en nog steeds liefhebbers uit de hele wereld inspireert. In de Finse hoofdstad waren afgelopen week ruim 20.000 gymnasten en/of dansers uit 53 landen om hun vierjaarlijks feestje te vieren.

Hans van Zetten: ‘Dit heb ik altijd al een keer willen meemaken’

De Wereld Gymnaestrada brengt jong en oud bij elkaar, maar ook topsport en breedtesport, jazzdans en turnen, acrogym en trampolinespringen, free running en wall jumping, kortom iedereen en alles die betrokken is bij gymnastiek, springen, dans en turnen. Sportverslaggever en voormalig bondscoach damesturnen Hans van Zetten was er voor het eerst bij: “Dit heb ik altijd een keer willen meemaken. Gymsport op elk niveau in al haar diversiteit en schoonheid. Geen wedstrijdsport met de beperkingen van de FIG-code, maar alle ruimte voor creativiteit. Hier zie je dat gymsport echt mensen vitaler, sterker en socialer maakt, op welke leeftijd ook! Ik liet het over me heen komen.”

Massaal optreden in Olympisch stadion

Annemarie van der Zijden, Esther van Rees, Lindy van Ruiten, Lonneke Haveman, Melanie Brouwer, Mirjam van Delft, Miron Wildenburg, Natasja van Eeuwijk, Samantha Brouwer, Wilbert Dekker en Wendy Tijssen namen deel aan de demonstratie ‘This is what it feels like’ van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Deze show – met 100 deelnemers variërend van 9 tot 75 jaar – bestond uit dans, springen/turnen en wall jumping. Ook namen zij deel aan het Gymnnaestrada World Team, waarbij 2200 deelnemers uit alle landen gezamenlijk een massademonstratie toonden in het Olympisch Stadion. ‘Een onvergetelijk evaring,’ aldus de Lisserse gymnasten.

De volgende Wereld Gymnaestrada is in 2019 in het Oostenrijkse Dorbirn. Gymnastiekvereniging Fit laat weten dan ook weer van de partij te zijn.